İlk Durağımız: Muğla Fethiye yeşilüzümlü Köyü
Anadolu’nun Ahisiyiz 4 Bir Koldan Türkiye’yiz projemizin il Durağı Muğla'nın Fethiye ilçesi Yeşil üzümlü Köyüydü. Unutulmaya yüz tutmuş dastar dokuma geleneğinin en önemli ustası Yadigar Özdeş'in konuğu olduk.
İçerisinde Ahi Enstitüsü’nü barındıran Dünya Esnaf ve Sanatkarlar Derneğimizin İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü’nün (protokol No 2021-M-090) “Anadolu’nun Ahisiyiz 4 Bir Koldan Türkiye’yiz” isimli projesinin 1. Etabı'nın ilk durağı Muğla ili içerisinde Fethiye ilçesi başta olmak üzere Yeşilüzümlü Köyü (Mahallesi) oldu.
Unutulmaya yüz tutmuş dastar dokuma geleneğinin en önemli ustalarından biri olan Yadigar Özdeş ve eşi Macit Özdeş'in konuğu olduk. Dastar geleneği üzerine video çekimleri gerçekleştirildi. Yadigar Özdeş, Muğla ile kardeş esnaf olan Artvin esnaf ve sanatkarına selam söyledi.
Daha sonra Fethiye Esnaf ve Sanatkar Odası Başkanı Mehmet Soydemir'i ziyaret ettik.
Unutulmaya Yüz Tutmuş Geleneksel Dokuma Sanatı: Dastar
Muğla'nın Fethiye ilçesi Yeşilüzümlü Köyü’ne özgü bir el dokuması sanatı olan dastar, pamuklu iplikten düz ya da beyaz üzerine beyaz desenli olarak geleneksel tezgahlarda dokunuyor.
Başörtüsü, içlik, masa örtüsü, şal ve perde olarak örülen dastar üretimi için uzun bir süreç gerekiyor. Dokuma için kullanılan pamuk iplik, ilk olarak unlu suyla kaynatılıyor. Kurutulduktan sonra tezgahlarda dokunan ipliklerle, farklı motiflerde birbirinden güzel ürünler ortaya konuyor.
Yeşil üzümlü Köyünde Fethiye Belediyesi Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü bünyesinde Dastarhane'de faaliyet gösteriyor.