Ölçü ve Tartı Aletlerinin Muayesini Unutmayınız
“Pandemi döneminde de esnaf ve sanatkarımızın tadı kaçsa da ayarı bozulmaz. Çünkü kul hakkına riayet etmek Ahilik geleneğinin ön şartıdır” ilkesini ön planda tutarak süreci yeniden sizlerle paylaşıyoruz:
Dünya Esnaf ve Sanatkarlar Derneği olarak esnaf ve sanatkarlara ölçü ve tartı aletlerinin beyan sürelerini geçirmemeleri konusunda bir hatırlatma yapıyoruz. “Pandemi döneminde de esnaf ve sanatkarımızın tadı kaçsa da ayarı bozulmaz. Çünkü kul hakkına riayet etmek Ahilik geleneğinin ön şartıdır” ilkesini ön planda tutarak süreci yeniden sizlerle paylaşıyoruz:
Ölçü ve tartı aletlerinin beyan verme süresi 2 Ocak’ta başladı. Esnaf ve sanatkarlarımız mağdur olmamak için 28 Şubat’ta sona erecek süre içinde muayenelerini yaptırmaları gerekiyor.
3516 Sayılı Ölçüler ve Ayar Kanunu’na göre; Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü, belediye merkezi grup ölçü ve ayar memurları ve yetkili muayene servisleri tarafından ölçü ve tartı aletlerinin damgası yapılmaktadır.
Muayene Süresi 2 Yıldır
Tartı aletlerinin muayene süresi 2 yıldır. Periyodik muayene süresinin hesaplanmasında damgalandığı yıl esas alınır, damga süresini doldurmuş tartı aletlerinin periyodik muayeneleri için, kullanıcılar tarafından sürenin dolduğu yılı takip eden yılın ocak ayının başından şubat ayının sonuna kadar, tartı aleti kullanıcıları tarafından periyodik muayenelerini yaptırabilmesi için; tartı aletinin tipi, markası, sınıfı ve kapasitesinin yer aldığı tartı aleti muayene başvuru formuyla birlikte müracaat edilmesi gerekmektedir.
Ölçü ve Tartı Aletleri Neler?
Ölçü ayar memurlarınca muayene edilecek tartı aletleri; masa terazileri, asma teraziler, tek kollu kantarlar, İbreli teraziler ve elektronik tartı aletler olarak sıralanabilir.
Belge Alınması Zorunlu
Damga süresini doldurmuş ölçü ve ölçü aletlerinin periyodik muayeneleri için tartı aleti kullanan esnaflarımız sürenin dolduğu yılı izleyen yılın Şubat ayının son gününe kadar muayene gününü belirleyen bir belge alması gerekir. Söz konusu belgenin, ölçü aletinin muayenesi yapılıncaya kadar muhafaza edilmesi ve gerektiğinde ilgililere ibraz edilmesi zorunludur.
İdari ve Cezai İşlem Yapılıyor
Periyodik muayene için zamanında müracaat etmeyenler hakkında, daha sonra müracaat etmiş olsalar dahi, damga süresi dolmuş ölçü aleti kullanma fiilinden dolayı, 3516 sayılı Ölçüler ve Ayar Kanunu hükümlerine göre idari ve cezai işlem uygulanır. Damga süresi dolmuş ölçü aletini kullanan kişiye 3516 sayılı Ölçüler ve Ayar Kanunu 15’inci maddesinin (c) bendi uyarınca idari para cezası uygulanır ve ölçü aletine el konularak mülkiyetin kamuya geçirilmesine karar verilir. Başvurulan ölçü ve ölçü aletlerinin aynı yıl içerisinde muayenelerinin yapılarak damgalanması gerekir.
CE VE M işaretlerine dikkat edin
Yeni alacağınız tartı aletlerinde CE ve M işaretlerini taşıyıp taşımadığını ve Garanti Belgesinin olup-olmadığını kontrol ediniz.
Muayeneye Gitmeden Önce
Tartı aleti kullanıcıları Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının internet sitesinde yayımlanan başvuru formunu periyodik muayene için tartı aletinin tipi, markası, seri numarası, sınıfı ve kapasitesinin yer aldığı bilgileri doldurması gerekiyor. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı il müdürlüklerince muayene edilecek tartı aletleri için il müdürlüklerine, yetkili muayene servislerince muayene edilecek tartı aletleri için yetkili muayene servislerine, grup merkezi belediye ölçü ayar memurlarınca muayene edilecek tartı aletleri için ise grup merkezi belediye ölçüler ve ayar memurluklarına müracaat edilecektir